Az Európai Parlamenti Választás Magyarországon

A 2024-es európai parlamenti választás Magyarországon az ötödik ilyen jellegű voksolás az ország történetében. A szavazást 2024. június 9-én tartják, amely egybeesik a magyarországi önkormányzati választásokkal is.

 

 

Választási Rendszer


Az Európai Unióban ötévente tartanak európai parlamenti (EP) választásokat. A Tanács döntése alapján 2024-ben június 6. és 9. között kell megtartani a szavazást, azonban a tagállamok maguk dönthetik el a pontos dátumot figyelembe véve saját hagyományaikat és jogi előírásaikat. Magyarországon a választási eljárásról szóló törvény értelmében csak vasárnap lehet választást tartani, így 2024-ben a szavazás időpontja június 9.


A választás egyfordulós, listás szavazás, amin csak pártok indulhatnak. Magyarország a 2024-es választáson is 21 képviselőt küldhet majd az Európai Parlamentbe. Ahhoz, hogy egy párt listát állíthasson, legalább 20 000 választópolgár aláírását kell összegyűjtenie. Az ország egyetlen választókerületet alkot a voksoláskor, és mandátumot csak az a lista szerezhet, amely megkapta az érvényes szavazatok legalább 5%-át. A képviselő helyeket a d’Hondt-módszerrel osztják el, a listák jelöltjei pedig a pártok által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.


Induló Pártok és Pártszövetségek


A határidőre, 2024. május 3. 16 óráig, 13 párt vagy pártszövetség adta le az ajánlásgyűjtő íveket. Azonban a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) két párt – a Nép Pártján és az Új Alternatíva Párt – nyilvántartásba vételét elutasította, mivel nem sikerült összegyűjteniük a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlást. Ennek következtében a választáson 11 párt vagy pártszövetség listája közül lehet választani. A Nemzeti Választási Bizottság által kisorsolt szavazólapi sorrend a következő:


1. Megoldás Mozgalom - Független

2. LMP – Magyarország Zöld Pártja - Zöldek (a kampány idejére felfüggesztették politikai együttműködésüket a párttal Vitézy Dávid támogatása miatt a főpolgármester-választáson)

3. Demokratikus Koalíció – Magyar Szocialista Párt – Párbeszéd – A Zöldek Pártja - S&D – S&D – Zöldek

4. Második Reformkor Párt - Független

5. Mindenki Magyarországa Néppárt - Független

6. Momentum Mozgalom - Renew

7. Fidesz – Magyar Polgári Szövetség – Kereszténydemokrata Néppárt - Független – EPP

8. Jobbik – Konzervatívok - Független

9. Tisztelet és Szabadság Párt - Független

10. Magyar Kétfarkú Kutya Párt - Zöldek

11. Mi Hazánk Mozgalom - Független


A pártok többsége különböző európai pártcsoportok tagja, a képviselők pedig nem országok szerint, hanem politikai hovatartozás alapján ülnek az Európai Parlamentben. A pártcsaládokról további információkkal a következő részben érkezünk.