Stipendium Hungaricum Mentortábor 2019

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának Stipendium Hungaricum Mentorhálózata második évét megkezdve Mentortábor szervezett, ahol a jelentkezett mentorok érzékenyítő tréningeken, előadásokon keresztül ismerkedhettek meg a rájuk váró feladatokkal.

A Stipendium Hungaricum magyar állami ösztöndíjprogram, amely lehetőséget biztosít a külföldi hallgatók számára, hogy a különböző képzési formák valamelyikét Magyarországon végezhessék magyar vagy angol nyelven. Ezen ösztöndíjprogrammal Magyarországra érkező hallgatók integrációs, kortárs segítői feladatellátásra jelentkezhettek mentorhallgatók, akik július 2-5 között a Nyíregyházi Egyetemen ismerkedhettek meg a különböző feladatkörökkel a Mentortábor keretein belül. A tavalyi, azaz első év Mentortáborban tíz felsőoktatási intézményből 298 mentorhallgatóval dolgozott együtt a HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózata, idén pedig két új egyetemmel bővülve hozzávetőlegesen 350 mentorhallgató fogja segíteni a Magyarországra érkező hallgatók beilleszkedését az egyetemi életbe. A mentorok a négy napos tábor alatt találkozhatnak azokkal a kihívásokkal, amik a következő szemeszterben felmerülhetnek, de természetesen a szervezők a csapatépítésre is lehetőséget biztosítottak a táborban részvevőknek. A hallgatók megismerkedhettek Nyíregyháza város látványosságaival, Vadaspark látogatáson vehettek részt, illetve sportolási, strandolási programok közül választhattak.

„Évente körülbelül 3500 hallgató érkezik hazánkba a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram keretén belül. Feladatunknak tekintjük,  hogy az ösztöndíjprogram keretében a harmadik országokból érkező hallgatókat az ösztöndíjprogram céljainak összhangjában segítsük a felsőoktatásba való beilleszkedésbe, illetve, hogy olyan turisztikai és kulturális programokat szervezzünk nekik, amelyek által a külföldi hallgatókban egyfajta kötődés alakul ki Magyarország iránt.” - emelte ki Kaizinger Tamás a Stipendium Hungaricum programvezetője.

 

                                                                                                                                             B.K.