Szimbolikus jelentőségű jogi ügyben győztek a magyar fiatalok Vajdaságban

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának tiszteletbeli tagja, a Vajdasági Magyar Diákszövetség győzelemre vitte az újvidéki magyar felvételizők ügyét.

A hatályos vajdasági tartományi szabályok szerint a magyar közösség számára lehetőséget kell biztosítani a magyar nyelvű felvételizésre, azonban ezt a gyakorlatot az újvidéki jogi kar megszűntette. A VaMaDisz az első pillanattól kezdve mindent megtett annak érdekében, hogy ezt a jogsértő gyakorlatot megszűntesse, majd a szervezet képviselői 2015-ben bíróságra vitték az ügyet.

A máig húzódó perben vesztes helyzetből fordított az ifjúsági szervezet, hiszen a 2016-ban a bíróság elutasította a kérelmet. A további küzdelmet választva végül a fiatalok nyertek, melyről ma adott tájékoztatást a vajdasági Újvidéken Sóti Attila, a VaMaDisz és Gulyás Tibor a HÖOK elnöke.

„A döntés jogerős: itt a bírósági döntés a kezemben, a magyar felvételizést biztosítani kell.” – mondta Sóti.

Ez az ügy a hallgatókon, a fiatalokon túlmutató, a magyar közösség egészét érintő szimbolikus ügy, melyet széleskörű összefogással sikerre vittünk – mondta el Gulyás, a HÖOK vezetője megkeresésünkre.

MTI