Miért jó egyetemistának lenni? A kérdés inkább hangozhatna úgy, hogy miért ne lenne jó? 

Igen, most jöhetnek a közhelyes válaszok a korábban feltett kérdésre: 

 • Azért jó, mert életed legnagyobb bulijában lesz részed. 
 • Azzal foglalkozhatsz, amivel csak szeretnél.
 • Gondtalan élet, s csak a ma létezik életérzés. 
 • Azt tanulhatod, ami igazán érdekel. 
 • Nem kell minden órán ott lenni. 
 • Kollégiumi élet, pápá mamahotel…
 • Megtalál a Nagy Ő valamelyik szemináriumon. 
 • Igaz barátságok köttetnek, melyek az Alma Mater elhagyása után is ott lesznek Nektek. 
 • Számtalan ösztöndíj lehetőség vár rád. 
 • A diploma megszerzésével jó állás és szép fizetés vár majd rád. 
 • Te lehetsz a következő Doktor Szöszi vagy bárki, aki csak szeretnél. 

Ha ezek vagy ezekhez hasonló válaszaid lennének a kérdésünkre, akkor kicsit ki kell ábrándítanunk… 

Igaz életed legnagyobb bulija vár az egyetem megkezdésével. Egy új élet, számtalan impulzus. Ez a party azonban több lesz, mint a heti kötelező uni buli, a végtelen mennyiségű éjszakázás vagy egyetemi fesztiválozás. Néha más értelmet nyer majd mindez. Például éjszakába nyúlón írod majd a félévi beadandót vagy a szakdolgozatot, egy-eg buli alatt váltod majd meg a csoporttársaiddal a tantárgyi követelményeket, a fesztiválozás után pedig riadtan döbbensz rá, hogy pár hét és nyakadon a vizsgaidőszak.

Az egyetemistákra jellemző gondtalan, könnyed életérzés a szorgalmi időszak végével eltűnik és jön a stresszes vizsgaidőszak. Nyugi ennek is megvan a maga szépsége. Ilyenkor összekovácsolódik a csapat és mindenki egy emberként igyekszik segíteni a másikat jegyzetekkel, információkkal, kidolgozott tételekkel. A vizsgaidőszakot követően újra a gondtalan 14 hét veszi kezdetét majd... 

… amikor is azzal foglalkozhatsz amivel csak szeretnél, persze az órák látogatása mellett. Bár tény, hogy vannak olyan előadások, melyek látogatására az oktatók nem kötelezik a hallgatóságot, és biztosan lesz olyan alkalom is, amikor az egyetemi kávézóban váltod meg a világot éppen mással foglalkozva. 

Bár tény, hogy azt tanulod majd, ami érdekel vagy olyan szakon kezdheted meg tanulmányaid, amit kiskorodban megálmodtál… azt eláruljuk, hogy itt is vannak olyan tárgyak amiket majd a hátad közepére sem kívánsz, a végén pedig elégedetten szemléled majd a  zöld pipát a Neptunban. 

Az egyetemista léttel a legtöbb hallgatónál megkezdődik az a felnőtt élet. Sokan új ottra lelnek a családi fészek mellett a kollégiumi szobájukban. A kolis élet számtalan szépséget takar és egy erős közösséghez való tartozást. Ha szerencséd van a szobád valahol a koli buli epicentruma körül lesz majd, és pár percnyi sétára a tanulmányi épületektől. Ennél jobb elvárásod aligha lesz pár hónap után. 

A kolis élet által önállóbb leszel, megtanulhatsz sütni, főzni, takarítani, mosni, másokkal együtt élni, sőt idővel a fagyis doboz által rejtett pörköltet is tudod majd értékelni egy-egy felejthetetlen este után. 

Egyetemi életed alatt számtalan emberrel találkozol majd. Igaz barátságok, jó ismeretségek és akár nagy szerelmek is köthetnek. Az biztos, hogy számtalan ember színesíti majd hallgatói életed, és jobb esetben a kemény mag megmarad az életedben a diploma megszerzését követően is. 

Számtalan ösztöndíj lehetőség áll majd rendelkezésdre, melyekkel plusz pénzre tehetsz szert. Ne feledd, ez már nem a gimi, amikor napi szinten készülni kell! Itt is jól kell teljesíteni, pláne ha tanulmányi vagy bármilyen más teljesítmény alapú ösztöndíjat szeretnél bezsebelni. Hidd el, megéri! 

Nem tudjuk garantálni, hogy álmaid munkáját kapod majd meg közvetlenül a diploma megszerzését követően, de azt igen hogy azok a bizonyos egyetemi évek hozzásegítenek majd. Nem csupán a tudás, amit megszereztél ezen időszak vagy olykor egy-egy áttanult világmegváltó éjszaka alatt , hanem a megmérettetések, a határidők betartása. A barátokkal, ismerősökkel szerzett felejthetetlen és olykor cikis élmények, melyek évek múltán is szép emlékek és megmosolygott történetek lesznek. 

Egy szó mint száz, nem lesz mindig minden happy és buli. Lesz időszak, amikor azt gondolod majd, hogy a világ legjobb dolga egyetemistának lenni és lesz olyan is amikor épp nem így érzel majd. De az biztos, hogy életed legnagyobb bulija valóban akkor veszi kezdetét, amikor megkapod az egyetemi felvételi határozatot. Hogy a rendelkezésedre álló időből mit hozol majd ki, az rajtad múlik! 


Jó lesz! Mi tudjuk… ????

 

Jánosik Zsuzsanna