#miidő - szerintünk

Tele van az  internet selfcare cikkekkel. Most egy újabb született. Hogy kinek használ, kinek nem, az egyéni. Én most megosztom Veled az én három énidős tevékenységemet. Ha tetszik, alkalmazd!

#szeretetapocaknak

Biztosan veled is megtörtént kisgyermekként, hogy mikor szomorú voltál, ott termett az anyukád vagy a nagymamád. Ezzel együtt nem csak a biztonság illata, a meleg ölelése lengett körül, hanem valami finom édes illat is, például a kedvenc süteményed illata, melyet azért készítettek, hogy jobb kedved legyen. 


„Mama sütije gyógyír mindenre” - hangozhatott csilingelően.  

Hmm, s milyen igaz is! Egy-egy illat, íz tényleg feledteti a bánatot. Még, ha rövid időre is. 

Így azt mondom, ha magad alatt vagy, vagy valamit tennél a selfcare jegyében, vagy csak feltöltenéd lelked raktárát jó pillanatokkal, akkor ragadj meg egy régi receptet, készítsd el gyermekkorod kedvencét. Mégjobb, ha anyukád vagy nagymamád is közreműködik a folyamatban. Ezzel talán feldereng a gondtalan gyermekkor, a szép emlékek, a megannyi öröm és nevetés. 


Nem tudsz sütni vagy főzni? Gasztroturistáskodj! Számtalan jobbnál jobb desztináció található kicsiny hazánkban, annál is jobb vendéglátóhelyekkel. Keresd fel, élvezd az ízeket, az illatokat és az esztétikát, amit egy-egy étel nyújt. Engedj egy kis bűnözést, de légy mértékletes és semmiképp se stresszevéssel teljen az énidőd. 


#előacipővel

A selfcare sokféle lehet és Te tudod a legjobban, hogy hogyan és miként tudsz megnyugodni, mit tekintesz énidőnek. A fent említett technika nekem bevált, de ami ennél is jobb, az szerintem a rendszeres sport. Tudom, itt jönnek azok a mondatok, hogy: „Nincs időm.” „Nincs kivel.” „Én nem tudok sportolni” stb.  Elkezdeni nem mindig könnyű, de amíg sportolsz addig is csökkented a stresszhormonok jelenlétét a szervezetedben. 

Ragadj futócipőt és indulj el! Tűzz ki egy távot, egy célt. Ne másokhoz mérd magad. Egyszer mindenki elkezdte! Engedd meg magadnak a rosszabb időket, a rövidebb távokat. Idővel látni fogod, hogy fejlődsz és egyre jobb vagy! Ez motiválóan hathat, és ami a legjobb, még boldogsághormon is termelődik! 


Persze nem csak a futással érheted el mindezt. Találd meg azt, amiben a legjobban érzed magad, és csináld! 


#kapcsoldki

Kimerítő tud lenni az állandó figyelem. Figyelünk, és minket is figyelnek. A másodperc törtrésze alatt szembesülünk újabb és újabb storykkal, posztokkal, különböző tartalmakkal. Boldogabbnál-boldogabb ismerőseink villódznak a képernyőn és ezzel igazoltatják, hogy mennyire jól vannak vagy épp ellenkezőleg. Persze ezzel nincs baj. De néha kell, hogy kiszakadjunk a „reklám zajból”, kell hogy kikapcsoljunk.  A telefon kikapcsolása, a hétvégén nem megnézett e-mailek óriási luxusnak számítanak napjainkban. 

Engedd meg magadnak ezt a luxust, és kapcsold ki. Kapcsolódj ki a telefonod, laptopod nélkül!

Nem kell mindig készenlétben lenned, mindenre reagálnod. Legyen egy óra, egy délután, nap vagy hétvége... A lényeg, hogy élvezd a saját idődet!

Koncentrálj magadra, vagy egyél egy jót valahol. Ha ez már megvolt, akkor meg fuss egyet. Ezek nekem beváltak, remélem Neked is hasznos lesz! A lényeget azonban ne felejtsd el: az énidő az ÉN IDŐ! Csináld, amit szeretsz. Adj időt magadnak… hidd el, megérdemled! 

 

Jánosik Zsuzsanna