Mikor jó az #énidő?

A 2020-as év meghatározó kifejezése volt a #metime, #énidő, hiszen a bezártság miatt az emberek sokkal többet tud(hat)tak (volna) magukra figyelni. De mit értük azalatt, hogy énidő? Hogy tudunk odafigyelni magunkra és a jeleinkre?

Az énidő és a selfcare nem egy szabályozott dolog, egyénileg tudja mindenki, hogy mi teszi boldoggá, mi kapcsolja ki, és mi az a tevékenység, ami feltölti. Nincs erre útmutató, hogy mikor jó, mikor rossz, mikor hasznos vagy haszontalan, ezt mindenki maga érzi és tapasztalja. Legyen bármi, ami boldoggá tesz és azt érzed, hogy utána jobb kedved van, akkor ne gondolkozz, csak csináld és próbáld beépíteni a heti rutinodba. 

Ami nekem a #selfcare témakörében segít:

#maszkotfel 

Ez akár egy kis mókás szófordulat is lehetne tekintve, hogy most ért véget a koronavírus járvány harmadik hulláma, és a 2020-as év egyik legmeghatározóbb kiegészítője kezdetben az orvosi, majd a színesebbnél színesebb egyedi textilmaszkok voltak. Viccet félretéve lányként nekem nagyon sokat segít, ha felkenek egy arcmaszkot, zenét hallgatok közben, illetve pakolászom a kiegészítőim, kimosom a sminkecseteim és rendezgetem az arcápolási termékeim. Ilyenkor teljesen kikapcsolok, csak nézegetem az ékszereim, próbálom rendszerezni őket, hogy két nap múlva megint mindent szétpakolhassak amikor az egyik pár fülbevalóm nem találom.

#taktikaialvás

Én az a fajta ember vagyok, aki, aki ha eltervezi, hogy alszik, akkor nem kell bárányokat számolnom, vagy különböző trükköket bevetnem, csupán behunyom a szemem és körülbelül egy percen belül már egy másik világban is vagyok.

Engem az alvás szó szerint is mindig kikapcsol, de ha egy kis pihenésből felkelek, valahogy mindig tisztábbnak érzem a fejem, nyugodtabb vagyok, kivétel akkor, ha valaki a legédesebb álmomból kelt fel.

A gimnáziumban sokszor ez volt a taktikám, ha suli után nem volt kedvem valamit megcsinálni, akkor inkább aludtam egyet helyette. Mai napig előfordul, ha rosszabb kedvem van, vagy nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan elterveztem, akkor alszok egy órát és máris másképp látom a világot. 

#kutyásanszépazélet

Világéletemben volt valamilyen háziállat körülöttem, de a kedvenc házikedvencem mindörökké a kutya. Van egy közel 10 éves kiskutyám, valamint a családunk 3 hónapja bővült egy csoda kis Labradorral. Engem nagyon kikapcsol, ha velük lehetek, labdázhatok velük vagy elvihetem őket sétálni. Sok esetben a sétákra a telefonomat nem is viszem magammal, így még egy kis digitális detoxot is beépítek a programba. Szükség van olyan tevékenységekre, ahol nem markolásszuk a telefonunkat, vagy nem vesszük elő minden pittyogásnál.

Az, hogy kit mi kapcsol ki, fokozatosan kell rájönni. Ha egyelőre még nem találtad meg azt, ami téged igazán leköt és feltölt akkor se szomorodj el, hiszen biztosan van olyan tevékenység, amelyben jól érzed magad akár egyedül is, csak lehet túl természetesnek veszed és ezért nem tekintesz úgy rá, mint egy #selfcare tevékenységre.

 

Bajkó Kinga