Érettségi tudnivalók külhoni diákoknak

A napokban bejelentették, idén csak írásbeli érettségi vizsgák lesznek, az érettségi időszak pedig 2020. május 4-én kezdődik. Évente száznál is több határon túli diák érkezik Magyarországra, hogy érettségi vizsgát tegyen, így összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

 1. Csak az írásbeli érettségi vizsgák kerülnek megszervezésre, ezek május 4-től kezdődnek, de bizonyos vizsgák időpontja megváltozott, a pontos dátumok itt olvashatóak: https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kozoktatas/erettsegi/erettsegi_2020/2020-as_erettsegi_korm.rend_-_melleklet.pdf
 2. Szóbeli vizsgákat csak azon tárgyakból tartanak, ahol csak szóbeli vizsga van előírva, illetve azok számára, akik az írásbeli alól mentességet kaptak.
 3. Gyakorlati vizsgák csak az alábbi tárgyakból kerülnek megtartásra: informatika: mindkét szinten; informatikai ismeretek: mindkét szinten; mozgóképkultúra és médiaismeret: középszinten; távközlési ismeretek: mindkét szinten; vizuális kultúra: csak emelt szinten.
 4. A felvételihez szükséges szintemelő vizsgákat megtartják, az előrehozott, és az előrehozott szintemelő vizsgákat nem.
 5. Aki nem ez évben jelentkezik a felsőoktatásba, annak nem kötelező idén érettségi vizsgáznia, visszavonhatja jelentkezését. Ekkor a jelentkezés költségeit visszatérítik.
 6. Módosítani az érettségi jelentkezésen az alábbi módokon lehetséges: visszavonhatod jelentkezésed; emelt szintű jelentkezésed középszintűre módosíthatod; középszintű jelentkezésed nyelvi érettségi esetében emelt szintűre módosíthatod.
 7. Az írásbeli vizsgák alatt legfeljebb 10 ember tartózkodhat a teremben egymástól legalább 1,5 méteres távolságban.
 8. A 2019/20-as tanévben szerzett résznyelvvizsga (csak szóbeli vagy csak szóbeli) komplex (C-típusú) nyelvvizsgának számít a 2020-as felvételi során, és többletpontot ér.
 9. Az emelt szintű nyelvi érettségi - annak ellenére, hogy csak írásbeli részből fog állni -, teljes értékűnek számít, és középfokú nyelvvizsgát ad.
 10. Ha a projektmunka az írásbeli vizsga része, úgy azt is be kell adni. Ha a vizsgatárgy vizsgaleírása alapján a beadott projektmunka megvédése a szóbeli vizsgarész egy eleme, akkor szóbeli vizsgál elmaradásával a projektmunka megvédése is elmarad.
 11. Emelt szintű kiegészítő vizsga esetén van lehetőség a megyei kormányhivatalban kérvényezni, hogy a vizsga a lakóhelyhez közelebb kerüljön megtartásra.
 12. Utólagosan jelentkezni érettségi vizsgára továbbra sincs lehetőség.

 

Kövessétek figyelemmel a hivatalos felületeket, hogy hiteles információval rendelkezzetek az érettségi részletszabályaival kapcsolatosan.


Sikerekben gazdag érettségi időszakot kívánunk minden diáknak!