Több mint 3000 ember szűrését végezte el a Semmelweis Egyetem a HÖOK Külhoni Programjának keretein belül

A hatodik alkalommal szervezett kárpátaljai szűrésen ismét közel félezren vettek részt. A hat szűrésnek köszönhetően 3000 lakoson sikerült elvégezni a vizsgálatokat, ez a számadat arányaiban a kárpátaljai magyarok több, mint 2%-át jelenti.

A szűrőprogramot 2016-ban indította el a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) Külhoni Programja azzal a céllal, hogy a magyar hallgatók által birtokolt tudást olyan területekre vigyék, ahol ez jelentős segítséget tud nyújtani.


A 250 éves Semmelweis Egyetem ez alkalommal is közel 70 fős egészségügyi csapattal végezte a vizsgálatokat a Nagyszőlősi járás hat településén. A hallgatók hat orvos és két gyógyszerész szakmai felügyelete mellett végezték a szűréseket. Az általános betegvizsgálaton felül az orvostanhallgatók többek között vércukor- és koleszterinszintet, illetve vérnyomást mértek, EKG felvételt készítettek, emellett vizeletparamétereket vizsgáltak.


A HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózatának közreműködésével megvalósult szűrésen az orvostanhallgatók felét a Semmelweis Egyetem külföldi hallgatói adták, akik párban dolgoztak magyar társaikkal. Ennek köszönhetően a karitatív jellegén túl, a szűrés jelentős szerepet tölt be a magyar-külföldi, valamint a magyarországi, és kárpátaljai hallgatók közötti kapcsolatépítésben is.