Marosvásárhelyre mentek az ország HÖK elnökei, és sürgetik a MOGYE helyzetének megoldását

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint tarthatatlan a  Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzet, így az erdélyi magyar képviseleti erőket az együttműködés előmozdítására kéri.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint tarthatatlan a  Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzet, így az erdélyi magyar képviseleti erőket az együttműködés előmozdítására kéri. 


Az elmúlt nyolc évben az lett volna a feladat Erdélyben, hogy három egyetemen létrehozzák az önálló magyar karokat, mely feladatot a román Oktatásügyi törvény írt elő 2011-ben. Ezalatt az időszak alatt nem kerültek közelebb az erdélyi magyar hallgatótársaink az autonóm magyar nyelvű oktatáshoz, sőt lépésről-lépésre veszítették el jogaikat, mindemellett pedig le akarják csökkenteni a felvehető magyar hallgatók számát az ⅓-ával.


Több mint 100 hallgatói vezető emelte fel Marosvásárhelyen a “Szabad anyanyelvű oktatást a MOGYE-n!” feliratot, hogy a fentiek súlyosságát nyomatékosítsák, illetve, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a több éve tartó folyamat végére mihamarabb pontot kell tenni. 


A konszenzusos megoldás nem csak a hallgatók érdeke, akik emiatt mindennap bizonytalanságban töltik egyetemi éveiket, hanem az egyetemé, Romániáé, illetve Magyarországé egyaránt. Fontos, hogy az erdélyi hallgatók egy egység, egy közösség tagjának érezzék magukat, így a probléma megoldása igen sürgető.

A HÖOK  nyomatékosan kéri az ügyben érintett intézményeket és képviseleti csoportokat, hogy tegyenek meg mindent a hallgatók érdekében, és zárják le ezt a lassan nyolc éve tartó helyzetet.


A fenti megmozdulás a HÖOK őszi közgyűlésén történt, amelyet most első alkalommal rendeztek meg Erdélyben. A közgyűlésen -, melynek házigazdája a HÖOK erdélyi tiszteletbeli tagjaként az Országos Magyar Diákszövetség volt, - többek között felszólalt Kaizinger Tamás Töhötöm, a HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózat programvezetője a program idei fejlesztéseiről.A magyar kormány nevében Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémiáért és a Stipendium Hungaricum Programért felelős államtitkár köszöntötte a közgyűlést és hangsúlyozta az ösztöndíjprogram és a mentorhálózat szoros együttműködésének fontosságát.