EFOTT fesztivál a láthatáron

Lassan közeledik a vizsgaidőszak vége, de gyorsan közeledik az EFOTT fesztivál. A 2019. június 05-én tartott sajtótájékoztatón megtudtuk, mire lehet számítani az idei alkalommal.

Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója egyre nagyobb mértékben alkotja és alakítja a fiatalok fesztiválozási szokásait. Mint azt Maszlavér Gábor fesztiváligazgató elmondta, idén a résztvevők minden eddiginél meghatározóbb eseményre készülhetnek. Már zajlanak a helyszíni- és infrastrukturális fejlesztések, amely többek között azt jelenti, hogy több mint 13 zenés színpadon, több mint 200 előadó várja a fiatalokat. Mint hangsúlyozta, ez nem csak egy zenei fesztivál, hiszen hatnapos nyaralást kínál a résztvevők számára. A zenés programok mellett, a „legsportosabb fesztivál” képzeletbeli címért indulva rengeteg átmozgató program készül. Ezek között lehetőség van versenysportágak gyakorlására, de előtérbe kerülnek olyan mozgásformák is, mint a sörjóga vagy a különböző kerékpáros programok; hiszen Budapestről és Székesfehérvárról is meg lehet közelíteni a helyszínt kerékpárral a Tekerj az EFOTT-ra program keretein belül.
 
Dr. Hankó Balázs, a Semmelweis Egyetem stratégiai és innovációs rektorhelyettese, és Hegedüs Tamás, a SE HÖK elnöke arról beszéltek, miként fog a házigazda Semmelweis Egyetem a fesztiválon közreműködni. Mivel az egyetem idén ünnepli 250 éves fennállását, át kell gondolni az eddigi hagyományokat és fel kell állítani az új célokat. Az egyetem saját mentalitását igyekszik majd hozzáadni a fesztiválhoz: fókuszban az egészség. Ez azt jelenti, hogy az EFOTT idén nem csak a legsportosabb, de a legegészségesebb fesztiválnak is ígérkezik. Az egészségmegőrzést különböző szűrőkamionok is segítik majd, ahol a hagyományos tesztek mellett (vérnyomás-, vércukor-, koleszterinmérés) akár a méhnyakrákszűrést és egyéb teszteket is el lehet majd végezni. Emellett lehetőség lesz véradásra, az érdeklődők számára pedig dietetikusok állnak majd rendelkezésére. A preventív óratartások már elkezdődtek Velencén, ahol az egyetem hallgatói óvodákba és iskolákba is ellátogattak. A programot emellett olyan közéleti előadók teszik színesebbé, akik egészségmegőrző magatartásukkal adhatnak példát a fesztiválozók számára.
 
L. Simon László, a Velencei-tavi Kistérség Alapítvány igazgatója úgy fogalmazott, az EFOTT mindkét fél számára előnyös együttműködés. Velence városa igyekszik napközben kicsalogatni a fesztiválozókat, a tapasztalatok szerint pedig erre van is igény a fiatalok részéről. Csak az elmúlt egy évben olyan projektek valósultak meg, mint a Testnevelési Egyetem vízisport campusának átadása, bicikliút-átadás vagy a Vörösmarty Kultterasz átadása, illetve jelenleg is folyamatban van a teljes velencei-tavi partszakasz felújítása. A szervezet a fesztivál és a különböző városlátogatások után az idegenforgalmi adókból is részesül, így ezt újabb és újabb vonzó helyszínek és programok felállítására tudják fordítani.
 
A sajtótájékoztató helyet adott egy teljesen új produkció leleplezésének is: ez az EFOTT SpecialxVasovski Symphonic lesz, ahol Mr. Vasovski DJ mellett egy színpadon lesz hallható fúvós- és vonószenekar, valamint olyan előadók, mint Király Viktor, Kollányi Zsuzsi, a Follow the Flow és még mások. Mint elmondták, a zenészek közül mindenki izgatottan várja a közös produkciót, és remélik, ez elnyeri majd a fesztiválozók tetszését.
 
Az idei EFOTT ezzel nem csak a legsportosabb és a legegészségesebb, de a legbulisabb fesztivál is lehet. A szervezők egy nagyszabású beköltözéssel várnak mindenkit a július 9-15. között megrendezett esemény -1. napján, kedden.