Projektnapon a Mentorprogram tagjai - avagy interjú Horváth-Váradi Lívivel

Csapatépítőt tartott a Mentorprogram, hogy a régió- és intézményi koordinátorok új tudással gazdagodjanak, ismét találkozhassanak egymással, és persze, hogy jól szórakozzanak. Erről a napról kérdeztem Horváth-Váradi Líviát, a Mentorprogram vezetőjét.

A Mentorprogramba jelentkező hallgatókat egy azonos területen tanuló felsőbb éves mentor támogatja az első két szemeszterben. Segít eligazodni a mentoráltnak a tanulmányi ügyekben, tájékoztatást nyújt az aktuális pályázatokról, lehetőségekről és például az ösztöndíjakról.

 

Évente hány mentorral és mentorálttal dolgoztok együtt?


Körülbelül 300-400 mentorral és 3000-4000 mentorálttal vagyunk jelen szinte minden egyetemen országos szinten. A felvételi időszakunk nyáron van, a ponthatárhúzást követően, így május-júniusra már fel is állt a következő tanévi mentor csapatunk.


Pár mondatban be tudsz vezetni minket egy régió-és intézményi csapat feladatkörébe? Miben különbözik egy mentor teendőitől?


8 régiókoordinátorunk van, akik az egyetemek élén álló intézményi koordinátorokat fogják össze, akik pedig a saját intézményükben lévő mentor csapatot karolják fel.

Egy mentor feladata, hogy a kortárssegítés eszközeivel minimalizálja a lemorzsolódás esélyét...

A régió- és intézményi vezetők a mentorok munkájának összehangolásán túl elsősorban a nagyobb rendezvények szervezésével foglalkoznak. Például egy régiós korcsolyaest vagy mentorképzés szervezése is ide tartozik. Mindenki a maga szintjén, de végülis ugyanazokat a feladatokat látja el. Sokszor ülnek össze, kérik ki egymás véleményét és mérik fel az igényeket.

Hogyan zajlott a projektnap?


Délelőtt a résztvevők szakmai tudást sajátíthattak el, ami fejlesztheti a szervezőkészségeiket és tágíthatja a tudásukat. Ritzl András adminisztrációval, beszerzéssel és pénzügyekkel kapcsolatos előadást tartott - melynek gyakorlati hasznát tudják venni a koordinátorok egy rendezvény árajánlatkérési illetve elszámolási folyamatában. Ezután Eszterhai Marcell bevezette a HÖOK történetébe is a mentorokat, hogy teljes képet kaphassanak szervezetünkről. A délutánunk Mesi csapatépítő tréningjével zajlott, amit nagyon élveztek a srácok. 


Melyik csapatépítő játékot emelnéd ki, ami a legjobban tetszett nekik?


Mesi két csapatra osztott minket, és kért elsőként 1-1 önként jelentkezőt, akik egyszerre mondtak egy random szót, ami éppen eszükbe jutott. Ezután azon kezdett el mindenki gondolkodni, hogy erről a két szóról milyen harmadik juthat eszünkbe. Például vegyük a labdát és a napsütést. Ha ügyesen asszociáltunk, a következő két ember a Balatont mondta, és nyertünk. Ha különböző szót dobtak be, akkor az arra vonatkozó újabb közös nevezőt kellett megkeresnünk. Szuper volt elsajátítani egy játékon keresztül azt a skillt, hogyan gondolkodjunk a másik fejével, hogyan tereljük egy irányba a gondolkodásmódunkat. 


Mi az a kulcsszó, ami összefoglalja a Mentorprogramot? 


Van egy szlogenünk, az #együttjobb. Igazán kifejezi, hogy a közösség megtartó ereje  a programunk lényege. 

 

Zsolnai Dorottya