Elstartolt az EFOTT

Kedden délután kinyíltak a 43. EFOTT kapui, és bár ezen a napon még csak hetijegyesek léphettek a Velencén tartott fesztivál területére, azonnal több ezer fiatallal gazdagodott a tóparti helyszín. Július 10-16. között olyan sztárfellépők teszik itt tiszteletüket, mint John Newman, Jessie J, Lost Frequencies, Dub FX és a Volbeat, de természetesen minden, az egyetemisták és fiatal felnőttek körében ma népszerű hazai zenekar is színpadra áll majd: Wellhello, Halott Pénz, Kowalsky Meg a Vega, Pun

Ki vonattal, ki autóval, más fuvarral érkezett a Velencei-tó partjára, de akadtak bőven sportosabb fiatalok is, akik Budapestről vagy Székesfehérvárról bringáztak a fesztiválra. A kánikula ellenére sokan már órákkal a nyitás előtt letáboroztak a főbejáratnál, ahol kamionból szóló zene segített a hangulat megalapozásában. Az üdvrivalgást és sátorverést egy óriási egyetemi összejövetel követte, ahol az évközbeni versengés helyét a közösségi szellem vette át. Az első este akusztikus koncertezői között színpadra állt a Blahalouisiana és a Magashegyi Underground, aztán közös, óriáskijelzős VB-nézés következett. Az este előbb egy hatalmas tábortűznél tetőzött Gyurácz Tamás zenélése mellett, amelyet a Best of EFOTT welcome party koronázott meg.

A tavalyi évben vezettük be a -1., úgynevezett beköltözős napot, amely már akkor is nagy sikert aratott. Szerettünk volna kedveskedni azoknak, akik végigélik velünk az egész hetet és szívesen tartanának egy felkészülő napot az igazi buli előtt – nyilatkozta Maszlavér Gábor, az EFOTT fesztiváligazgatója. – A rendezvényre mindig is jellemző volt a nagy közösség és összetartozás érzése, és szeretjük a fellépőinket is közel engedni a fesztiválozókhoz, ennek jegyében idén több olyan programot biztosítunk, ahol a rajongók kötetlen körülmények között találkozhatnak kedvenceikkel.

Így lehet lovaskocsis bortúrára menni például a  Kozmix-szal, a Hősökkel vagy ByeAlex-szel, vitorlázni Dub FX-szel vagy a Punnany Massif tagjaival, vizibiciklizni a Cloud9+-szal vagy éppen limózni Jumodadyvel és a Depresszióval. A Wellhello, a Honeybeast,  a Margaret Island és a The Biebers tagjai koncert előtt, kötetlen informatív bemelegítő beszélgetésre várják az érdeklődőket. A vízparton óriás papírmasé formájában jelenik meg az Anna & the Barbies, a 30Y, a The Biebers és a Kelemen Kabátban, akikkel a szerencsés fotózkodók személyesen is találkozhatnak.

A szervezők szerdán a legtöbb érdeklődőt a Kozmix koncertre és a Necc Partyra várják. Csütörtökre az összes színpad megkezdi működését, és ezen a napon többek között olyan előadók és együttesek szerepelnek a palettán, mint Dub FX, Jessie J, Szabó Balázs Bandája, a Brains, az Anna & the Barbies, a Honeybeast, az Irie Maffia, a Belga és az Animal Cannibals.

Gulyás Tibor, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke a kapcsolódó sajtótájékoztatón köszönetét fejezteki az EFOTT stábjának és a fesztiválon közreműködőknek. Kiemelte, hogy idén 30%-al több diákbérlet fogyott el a tavalyinál, valamint az elővételes jegyek száma is megsokszorozódott. Az elmúlt 4 évben 1,5-szerezése nőtt a fesztivál területe, egyúttal a programokra szánt összeg is megduplázódott. Köszönet illeti a sajtót is a megjelenésekért, fejtette ki az elnök, ha voltak is kritikák, azok is tapasztalatokkal gazdagították a szerethető fesztivált.

Dr. Bódis József, oktatásért felelős államtitkár (EMMI) 2010-ben még rektorként köszöntötte a fesztiválozókat. Az államtititkár továbbra is jó kezdeményezésnek tartja az EFOTT-ot, egyúttal kijelentette, hogy ez egy kiváló alkalom a vizsgaidőszak utáni gőzkieresztéshez, valamint a leendő elsőéveseknek majd a gólyatáborban is meg lesz az alkalmuk ezt megismerni.

Ebben az évben az ELTE a fesztivál házigazdája, az intézmény részéről dr. Scheuer Gyula kancellár köszöntötte a megjelenteket. Reméli, hogy sokan elviszik majd az ELTE jó hírét az országban, és hogy a jövőbeni gólyákkal is találkozhatnak a szervezők.

L. Simon László területi országgyűlési képviselő elmondta, hogy az EFOTT és Velencei tó mint brand, egybeforrt. A térségben jelenleg számos fejlesztés zajlik, ilyen például az új sporttelepek megépítése, melyet jövőre a fesztivál is birtokba vehet sporthelyszínként.

Koszti András, Velence polgármestere is jó szórakozást kívánt a fesztiválozóknak, és örömét fejezte ki, hogy már egymás után a 4. alkalommal adhatja a település az EFOTT helyszínét.

EFOTT, csak szabadon...