HÖOK Mentorprogram - az elsőévesek biztos támasza!

Gólyának lenni korántsem olyan felhőtlen, mint azt az amcsi sorozatokban látjuk. Meg kell küzdeni a tárgyfelvétel, a kredit és az ösztöndíj kérdésekkel, továbbá végtelen egyetemi bürokráciával.

Ebben segíti a HÖOK Mentorprogram azon fiatalokat, akik hátránnyal érkeznek a felsőoktatásba. A mentorok végigvezetik az elsőéveseket egyetemi éveiken, és olyan ingyenes programokat biztosítanak számukra, melyek nem csak a közösségépítésben, de önmaguk megismeréséhez is sokat adnak hozzá.

 

Mi is az a HÖOK Mentorprogram?
A HÖOK Mentorprogram az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által megvalósított felsőoktatási esélyegyenlőségi stratégia része, amelynek célja a felsőoktatási rendszerben tapasztalható esélyegyenlőtlenségek csökkentése.

 

Kik a mentoráltak?
Azoknak az elsőéves hallgatóknak ajánljuk, akik sikeresen felvételt nyernek a felsőoktatásba, és igényt tartanak a HÖOK Mentorprogram által nyújtott segítségre. Ne rettentsen el az sem, ha távoktatásra kerül sor! Az előző félévben bebizonyítottuk milyen jól működik a program az online térben is.

 

Kik lehetnek mentoráltak?
Minden elsőéves hallgató bekerülhet a programba függetlenül attól, hogy milyen képzésben kezdte meg tanulmányait. A program elsősorban azoknak a hallgatóknak kíván támogatást nyújtani első tanévük során, akik családi körülményeik, anyagi helyzetük vagy egyéb hátrányaik miatt úgy érzik, sikeresebben vennék az első év akadályait, ha egy tapasztalt, felsőbb éves mentor segítené beilleszkedésüket.
A Mentorprogram kapacitásaihoz mérten igyekszik minden hallgatót támogatni, aki úgy érzi, szüksége van erre, azonban nagyszámú jelentkezés beérkezése esetén azokat részesíti előnyben, akik szociális helyzetük alapján kedvezőtlenebb körülmények közül érkeztek, illetve első képzésüket kezdik a felsőoktatásban.

 

jelentkezés

 

Miért jó mentoráltnak lenni?
Sokkal egyszerűbb a tantárgyfelvétel, a vizsgajelentkezés, nem maradsz le az ösztöndíj pályázásról vagy a kedvezményes jegyzetszerzésről és még sorolhatnánk. Emellett megismerkedhetsz más felsőoktatási intézmények hallgatóival is, ami segít kapcsolatihálód kiszélesítésében.

A Mentorprogram évközben különbözőm tematikus programokat és rendezvényeket szervez, melyek a program résztvevői számára ingyenesek. Számos készségfejlesztő képzéssel, kulturális és szabadidős programmal bővíthetik ismereteiket mentoráltjaink a tanév során.

MENTORTABOR-191_50
a kép a Mentorprogram 2019. nyári mentortáborában készült

 

Ki is az a mentor?
Az elsőéves hallgatókat egy személyes segítő, a mentor, egy tanéven keresztül támogatja. A mentor azonos intézményben és szakterületen tanuló felsőbb éves, aki már sikerrel túl van az első évesek problémáin. Legfontosabb feladata, hogy felkészítse a mentorált hallgatót a segítség nélküli egyetemi életre. A mentori munka kortárssegítés, sikeressége a személyességében rejlik.


Mikor és hol jelentkezhetek?
2020. július 23. és augusztus 15. között erre a gombra kattintva:

 

jelentkezés