TEDx a színfalak mögött

A méltán híres TED-előadások mintájára 2010 óta TEDxDanubia néven Magyarországon is hasonló színvonalon és változatossággal hallhatnak előadásokat az érdeklődők. De hogy zajlik a felkészülés, mi történik a szervezés hátterében?

A TED (Technology, Entertainment, Design) előadásai évek óta ismertek arról, hogy akár negyedóra alatt izgalmas témákat jár körül, gondolatot ébreszt a hallgatókban. Szintén már több éve működik emellett a TEDx, mely bárki által szervezhető TED-szellemiségű („ideas worth to spread”, azaz terjesztésre méltó ötletek) konferenciákat jelent. Ennek egyik első magyarországi megnyilvánulása a TEDxDanubia.
 
A soft skillek közé tartozó public speech hazánkban nem túl elterjedt, mivel kulturálisan félünk a közönség előtti megnyilvánulástól, kezdve az általános iskolai feleletekkel. Azonban ez a (ma már automatikussá vált) válaszreakció, az izgalom, nem feltétlenül jelent hátráltató erőt a számunkra. A stresszt ugyan véglegesen nem tudjuk eltüntetni, de megfelelő gyakorlattal könnyen kezelhetővé válik.
 
A tökéletesen összerakott „TED-es előadás” nem csak a 18 percről és a profi vágásról szól. Ez a tudomány és művészet szintézise, melynek elsődleges célja a megfelelő hatás gyakorlása a hallgatóra. Mivel agyunk elsősorban értelmes adatokat dolgoz fel összefüggést látszólag nem mutató számsorokkal ellentétben, így fontos előadásban egy történetet mesélni, szemben a diák egyhangú narrálásával. A titkos összetevő hármas: fontos tisztázni a szándékot, koncentrálni a jelenlétre és átérezni a tartalmat, ugyanakkor a jó előadás kapcsolódik hallgatójához, gondolatot ébreszt benne, és ezt a magot elülteti.
 
Az eseményen az érdeklődők a felkészülés részleteibe is betekintést nyerhettek, e folyamat során hét ponton keresztül készítik fel az előadókat. Fontos a tervezés legelején megállapítani a kívánt hatást, hiszen a többi folyamat ennek az elérését szolgálja. Célszerű feltárni a technikai eszközöket és a környezetet, tágabb kontextusba helyezni azt az időt, amelyet az előadó kitölt. Csak mindezek után következik a lehetséges témák kidolgozása és összeválogatása. Utóbbi során előnyös, ha az előadó némi „dramaturgiai” feszültséggel tartja fenn a figyelmet”. Ha a felkészülés ezen szakaszai lezárultak, jön a szöveg megírása, és annak vizsgálata, hogyan lehet vizuális elemekkel alátámasztani az előadás üzenetét. A prezentáció tényleges időpontjához közeledve, a tervezés helyét a gyakorlás és a próbák veszik át.
 
Az esemény a HÖOK és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közös szervezésében jött létre, a TEDxDanubia szervezőinek meghívásával. A következő, novemberi TEDxDanubia egyik fő szakmai partnereként a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is jelen lesz, így a mostani esemény az együttműködés elősegítésére jött létre. Emellett az érdeklődők számára lehetőség nyílt az esemény jövőbeli előadóinak körébe kerülni, aközé az öt hallgatói előadó közé, akik hangjukat a novemberi TEDx-en is hallathatják.

 

L.K.