Új választható tantárgy indul a start-upokról, melynek elvégzéséhez ösztöndíj is jár.

Többek között startup indításról, üzleti terv készítéséről, szemléletmódváltásról, a vállalkozói lét megismeréséről, illetve a projektmunkák megvalósulásáról is fog szólni a Hungarian Startup University Program, mely 21 egyetemen indul el szeptembertől. A tervekről és a program megvalósulásról Kölkedi Krisztiánnal, az NKFIH főosztályvezetőjével beszélgettünk.

Mi is pontosan a program, amivel készültök?

A Hungarian Startup University Program a startup ökoszisztémát bemutató és szemléltető szabadon választható tantárgyként fog létrejönni, 21 hazai felsőoktatási intézményben. A program célja nem az, hogy startup-okat kezdjünk el termelni, illetve, hogy mindenkiből vállalkozót gyártsunk, hanem hogy a vállalkozói gondolkodásmódot elsajátíthassák a hallgatók. A tárgy keretein belül olyan tanácsokkal és feladatokkal fognak találkozni a fiatalok, ahol picit háttérbe szorulhat majd a problémaközpontú gondolkodásmód, így minden esetben a megoldásra törekedhetnek.

Miért tartjátok fontosnak, hogy a hallgatók megismerkedjenek a vállalkozói léttel?

Ennek több oka is van. A 2018 decemberében egy szakértői testülettel javaslatokat dolgoztunk ki a startup ökoszisztéma átfogó fejlesztésére. Az elsődleges ebből az volt, hogy az egyetemeknek a tudást létrehozó szerepét kellene erősíteni, hiszen több olyan hallgató van, aki erősen érdeklődik az innováció iránt, illetve olyan is van, aki még talán nem is tudja, hogy érdeklődik iránta, hiszen a legtöbb hallgató nem ismeri ezt a szektort. Elvégeztünk egy ifjúsági kutatást a HÖOK segítségével, melyben azt kérdeztük a hallgatókat, hogy érdekelné-e őket a vállalkozói lét és az innováció. A kutatásban 12 ezer hallgató vett részt, és hamar kiderült, hogy a fiatalok döntő többségét érdekelné ez a világ, viszont nincs hozzá kellő ismeretük, nem tudják, hogy hogyan induljanak el ezen az úton, nem ismerik a szereplőket, illetve nincs meg a megfelelő anyagi keretük egy startup-hoz. Így világosság vált számunkra, hogy egy ilyen programra hallgatói igény is lenne.

Hogyan fog megvalósulni a tantárgy?

A szabadon választható tárgy két félévet fog felölelni, szóval egy egy éves képzésről beszélhetünk. A tantárgy e-learning rendszerben fog megvalósulni, nem lesznek oktatók ezzel is elérve azt, hogy mindenki a maga tempójában, személyre szabva sajátítsa el a tudást. A tananyag oktatók és szakértők által összeállított, videó- és képi anyagokból, podcastekből áll. A tantárgy az erre a célra kifejlesztett honlapon fog zajlani, mely teljesen egyedi, illetve egyénre szabott tanulási útvonallal rendelkezik. Az első lépés egy személyiségteszt kitöltése lesz, mely négy kategóriába sorolja a résztvevőket, az alapján, hogy milyen beállítottságúak, így ezáltal teljesen egyéni úton haladnak majd a tananyagban. Az első szemeszterben az alapozó ismereteket sajátítják el a hallgatók, átfogóbb képet kapnak arról, hogy milyen lépések szükségesek egy saját startup megvalósulásához, illetve ebben a félévben a fókusz a fentebb említett szemléletformáláson lesz. A félév végén a résztvevőknek egy mindennapi problémára kell projektötletet összeállítaniuk egy rövid esszében kifejtve, illetve egy modulzáró vizsgát kell tenniük. Az egyetemek testületei ezekből a projektötletekből kiválasztják a legjobbakat és projektcsapatok szerveződnek, hogy a projektötlet megvalósuljon. A második félév ezáltal gyakorlatorientált lesz, a hallgatóknak a konkrét ötleet megvalósítása mellett elsajátítják az üzleti terv elkészítésének, illetve a piaci kereslet felmérésének módszertanát. Azok a hallgatók, akiknek ötletük bekerül a legjobbak közé, illetve mindazok, akik nyertes projektötlet megvalósításában vesznek részt havi 150 ezer forintos támogatásban részesülhetnek, hogy ebből az összegből valósítsák meg terveiket. A pénzösszeg mellett a csapatok szakmai mentort is kapnak segítségül. A hallgatóknak a prototípusokat a kurzus lezárásával egy szakmai csapat előtt lesz lehetősége bemutatni, ahol befektetők és inkubátorok is véleményezni fogják a projektötleteket. Majd az egyetemi bemutatókat követően országos fordulóban is prezentálniuk kell a prototípusokat.

Mit vártok a programtól?

Ahogy említettem nem startup gyártásra szeretnénk ösztönözni mindenkit, hanem inkább a vállalkozói lét szemléletét szeretnénk bemutatni. Hátránya senkinek sem fog származni a tantárgyból, hiszen tréningjelleggel, kudarc- és sikerkezelést is fognak tanulni, a projektfeladatok megvalósításánál csapatokban fognak dolgozni, illetve a megoldásközpontú gondolkodást szeretnénk megismertetni a hallgatókkal, mely már a multik világában is igen keresett. Egy olyan közeget szeretnénk kialakítani a hallgatóknak, ahol bátran kérdezhetnek, illetve minden szükséges alaptudás biztosított ahhoz, hogy megvalósítsák terveiket. Reméljük, hogy olyan hallgatók is jelentkezni fognak, akik nem feltétlenül érdeklődnek az innováció és a vállalkozások iránt, hiszen maximum plusz képességekre tehetnek szert, de lehet, hogy időközben támad egy jó ötletük és megkedvelik ezt a szegmenst. 

Miért tartod fontosnak, hogy a fiatalok startup céget alapítsanak?

Szerintem nem lehet ezt így kijelenteni, hogy miért fontos, hiszen ezt senkire sem lehet ráerőltetni, viszont a program célja is az, ha valaki szeretne akkor annak legyen egy olyan támogatói környezete, ahol erről tanulhat. Én azt gondolom, ha egy startup esetleg nem is lesz sikeres, akkor is rengeteg mindent tanulhat belőle az ember. Gondolok olyanokra, hogy csapat menedzsment, brandépítés, sales, kudarckezelés vagy éppen sikerkezelés. Ezek a komplex tudásanyagok mind megtalálhatóak egy saját startup elindításakor és működtetésekor. Ha az ember nem is maga indít egyet, de már benne van egy csapatban, rengeteget tanulhat, fejlődhet, és ezek az elsajátított skillek az élet minden területén jól jöhetnek. Ez teljesen más környezet, mint a multik. Itt még nincsenek meg a feszes szabályok, szabadságot ad, de ezáltal felelősségre is tanít, hiszen, ha szabadságunk van, úgy a legkönnyebb szétesni. Úgyhogy én azt gondolom, azért fontos, hogy a fiatalok dolgozzanak startup cégnél, mert ha nem is ez lesz ez az életútjuk, de rengeteg tapasztalatot gyűjtenek, melyek a későbbi munkáik során is kifizetődőek lesznek.

B.K.