Harmincéves út egy kötetben

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája az idei évben ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. Az ünnepi évben a HÖOK számtalan formában szeretné megörökíteni a hallgatói mozgalom elmúlt harminc évét.

A hallgatói érdekképviselet létrejötte Magyarországon még 1956-ba nyúlik vissza, amikor megalakult Szegeden egy független érdekképviselet, a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Egyesületeinek Szövetsége (MEFESZ). Követeléseiket 12 pontban határozták meg, melyek között szerepelt az orosz nyelv privilégiumának eltörlése vagy a diákszállók építése. A forradalom leverését követően a mozgalom vezetőit eltiltották a tanulmányoktól vagy bebörtönözték őket. Ezt követően több ifjúsági szervezet is működött Magyarországon, de körülbelül a szervezetek felét beszüntették, a többi pedig a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) részévé vált.

Sok küzdelem árán végül az Országos Felsőoktatási Érdekvédelmi Szövetséget (OFÉSZ) 1989. május 6-án alapították meg, de csak szeptember 25-én került hivatalos bejegyezésre, ennek első székhelye az ELTE BTK HÖK irodája volt. Az OFÉSZ 1994-ben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége (HÖKOSZ) nevet vette fel. A későbbiekben a HÖKOSZ-ból kilépett HÖK-ök megalapították saját mozgalmukat, Magyar Egyetemisták és Főiskolai Hallgatói Szövetségét (MEFHOSZ). A HÖK-ök kiválása körülbelül fél éven keresztül zűrzavarosan zajlott, végül a hallgatói képviselet rendezte sorait és a rivális hallgatói szervezetek törekvései ellenére sikerült elérnie, hogy létrehívjon 1996 júliusában egy HÖK-öket koordináló országos hallgatói szervet, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK). A HÖOK gyakorlatilag ettől az időponttól kezdve végzi el azokat a feladatokat, amelyeket a felsőoktatási törvény, illetve tagszervezetei rábíztak.

 

Ezelőtt a harminc év előtt tisztelegve a szervezet HÖOK Tükör névre keresztelt tanulmánykötetet adott ki.  A kiadvány három fő részre oszlik: mozgalom, ifjúságkutatás, emlékezés.

 A Mozgalom főcím alatt találhatók a HÖOK 30 évét bemutató tanulmány mellett, a tagintézményi Hallgatói Önkormányzatok történetét bemutató írások is, az Ifjúságkutatás rész többek között összefoglalja a HÖOK Jövőkép programját, az Emlékezésnél pedig egy egykori debreceni hallgató írása olvasható a rendszerváltást megelőző diák mozgalmakról. A Tükör emlékkötet nyílt pályázatára bárki beadhatta absztraktját, a pályázatokat öt fős szakmai bizottság bírálta el. Az emlékkötet megjelenését megkoronázta egy ünnepélyes konferencia, ahol a kötet szerzőinek és szakmai lektorainak előadását volt lehetőség meghallgatni, melyek különböző perspektívából fókuszálnak a HÖOK elmúlt 30 évére.

Az előadások másnapján egy ünnepélyes közgyűlésre is sor került, ahol az elmúlt 30 év emblematikus elnökei is jelen voltak, elmesélve legnagyobb sikereiket, és jótanácsokat adva a jelenlévőknek.

 

B.K.