Tudományok tárháza

A 34. Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) keretein belül a jelentkezők, március 21 és április 26 között 16 tudományterületi szekcióban mérhették össze tudásukat, ezzel bemutatva kutatási eredményeiket és művészeti tevékenységeiket.

 

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia egy bemutatási és értékelési fórum, melynek célja, hogy ösztönözze a hallgatókat a tudományos kutatásokra és a művészeti tevékenységekre, emellett támogassa nemcsak a hallgatókat, de oktatóikat. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács segítséget nyújt a jelentkezőknek a kutatómunkákban való előrejutásban, a pályakezdésben és arra ösztönzi a hallgatókat, hogy egészen a doktori képzésig folytassák tanulmányaikat. Az OTDK előzménye az intézményi minősítő Tudományos Diákköri Tanács (TDK) konferenciák, melyen lehetőség nyílik megszerezni a konferencián való indulás jogát, így magán a megmérettetésen már a legkiválóbb pályamunkák kerülnek bemutatásra a szakterületek legkiválóbb szakemberei előtt. Az idei évben 16 tudományterületi szekció indult, melyek összesen tíz egyetemen.

 

A 34. OTDK szekcióelőadásai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kezdődtek, ahol március 21-23. között a Műszaki Tudományi Szekció, illetve a Kémiai és Vegyipari Szekció indulói mutathatták be pályamunkáikat.

A sort a Testnevelés- és Sporttudományi Szekció folytatta március 28-30. között, melynek értelemszerűen a Testnevelési Egyetem adott otthont.

A Pécsi Tudományegyetem várta április 11-13. között a Közgazdaságtudományi Szekció pályázóit, az Óbudai Egyetemen pedig április 16-18. között egyszerre zajlottak a Had- és Rendészettudományi Szekció, illetve az Informatika Tudományi Szekció előadásai.

A Debreceni Egyetem az Agrártudományi Szekciónak adott otthont április 16-18. között, majd az Orvos- és Egészségtudományi Szekciót is itt rendezték meg április 23-26. folyamán.

Április 23-26. között a Fizika, Földtudományok és Matematika Szekció versenyzőit fogadta az Eszterházy Károly Egyetem, április 24-26. között pedig négy szekcióülés is zajlott egyszerre három egyetemen.

A Humán Tudományi Szekció és a Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekció pályázóit az Eötvös Loránd Tudományegyetem várta, a Kaposvári Egyetem pedig a Művészeti és Művészettudományi Szekció pályázóit fogadta.

Végül, de nem utolsó sorban idén a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adott otthont a legtöbb szekciónak hiszen elsőként április 10-12 között az Állam- és Jogtudományi Szekció vette kezdetét, majd április 15-17. között a Biológiai Szekció és Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekció ülései zajlottak az egyetemen.  A 34. OTDK a Szent István Egyetem Társadalomtudományi Szekciójával ért véget.

 

A hallgatói képviselők szép eredménnyel zárták a megmérettetést, tizenegy egyetemről, kilenc szekcióban, huszonhét tagozaton harmincan értek el helyezést. A harminchat helyezésből hét első helyezés, nyolc második helyezés, öt harmadik helyezés, tizennégy különdíj és két legjobb opponens született, amihez ezúton is gratulálunk.

 

B.K.

 

infografika_modositott-01_1