300 hallgatói képviselő képezte magát tovább

Lezajlott a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának már hagyományosnak számító Tavaszi Vezetőképzője, melynek célja, hogy a hallgatói érdekképviseletben résztvevők felkészültebben és eredményesebben láthassák el feladataikat az egész országban.

Az április 12-i, csütörtöki napon kancellári kerekasztal-beszélgetés nyitotta meg az eseményt, mely során a felsőoktatás aktualitásairól, a HÖK-ök és a kancellárok intézményben elfoglalt helyéről, és nem utolsó sorban az elért eredményekről, jövőbeli célokról folyt a közös beszélgetés. Meghívott vendég volt Magyar Ferenc, a Szent István Egyetem, Dr. Scheuer Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja. Kiemelték, hogy milyen fontos szerep hárul a hallgatói önkormányzatokra az oktatás színvonalának biztosításában és fejlesztésében, amihez folyamatos aktivitás szükséges az érdekképviseletek részéről mind a vélemények összegyűjtésében, mind azok kommunikálásában az egyetemek vezetése felé.

 

A plenáris előadáson Nagy Zoltán, a Diákhitel Központ Zrt. képviseletében hívta fel a megjelent hallgatói vezetők figyelmét a Diákhitel elmúlt évben megvalósult hallgatóbarát fejlesztéseire.

A 3 nap során számos vendég jelen volt a vezetőképzőn. Elfogadta a HÖOK meghívását Lovász Bálint, a szlovák Egyetemek és Főiskolák Országos Diáktanácsának (SRVS) elnöke, aki a képzéseket és a különböző tudásátadással kapcsolatos módszereket vizsgálta. Három külhoni vendég (Kotiers Róza, Diákhálózat és Pozsonyi Szakkollégium, Katona Flóra,Rákóczi Szövetség, valamint Rés-Konrád Gergely, Kolozsvári Magyar Diákszövetség) is ellátogatott a hétvégére, akik a közéleti előadások keretében a Minority SafePack eredményéről megtartott kerekasztal-beszélgetésen vettek részt.

Pénteken 15 féle személyes készségfejlesztő tréning közül választhattak a résztvevők: az itt elsajátítottak az érdekképviseleti munka bármely területén hasznosíthatóak lehetnek a későbbiekben. Megtanulhatták például a résztvevők a saját idejüket beosztani az időgazdálkodás tréningen, konkrét kommunikációs esettanulmányon keresztül megvizsgálhatták, hogy milyen reakciókat vált ki egy-egy megnyilvánulás, vagy éppen szituációs feladatokon és különböző gyakorlati példákon keresztül megismerhették a prezentációs képességek rejtelmeit.

A szombati napon a résztvevőknek 12 olyan képzést biztosított a HÖOK, amelyek a képviseleti feladatok egy-egy konkrét területét fedik le. Így önálló képzés foglalkozott például a hallgatói juttatásokkal, az oktatási-tanulmányi érdekképviselettel, vagy a gazdasági ügyekkel is.

A rendezvény hivatalos zárásaként Gulyás Tibor kiemelte, hogy a HÖOK Vezetőképzőn való részvétel remek lehetőséget kínál a hallgatói képviselők találkozására, tapasztalatcseréjére és a különböző intézmények gyakorlatainak megismerésére is. A HÖOK nagy hangsúlyt fektet a tudásátadásra és annak komoly, megalapozott kivitelezésére, éppen ezért nagyban számítanak a résztvevői visszajelzések.

A szombati nap zárásaként a HÖOK Választmánya is ülésezett. Az aktuális felsőoktatási kérdések mellett kiemelten foglalkozott a testület a Balog Zoltán miniszterrel a #Jövőkép Programról kötött megállapodást követő szükséges tovább lépésekkel. A testület áttekintette a soron következő, debreceni Közgyűlés tervezett napirendi pontjait is.

Döntött a testület a Felsőoktatási Tervezési Testület hallgatói tagjáról is. A dr. Vámosi Péter elnökhelyettesnek a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Testület plénumába történt kinevezése miatt megüresedett helyre Bognár István Ádámot, a DE HÖK elnökét delegálta a testület. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnökségébe az e feladatokat eddig is ellátó Molnár Dániel mellett Nagy Dániel sportért felelős elnökségi tagot javasolta a Választmány, míg a Duális Képzési Tanács tagja az új 3 éves ciklusra Pausits Péter alelnök lett.


A tavaszi Vezetőképzőről készült képgalériánk ITT található.