Az öngondoskodás 3 alapvetése

Az énidő sosem volt annyira trendi szó, mint napjainkban. 

Csak az Instagramon 55 643 bejegyzést találunk ezalatt a hashtag alatt. Viszont sokszor elfelejtkezünk arról, hogy az énidő, az önszeretet, az öngondoskodás, legfontosabb eleme mi vagyunk. 

Meg kell értenünk azt, hogy sosem volt akkora szükség önmagunk szeretetére, mint most.

Mert hogyan is tudnánk másokat szeretni, ha magunkkal sem vagyunk jóban?
A következőkben ezért elmondom nektek az én tippjeimet, azokat, amik nekem mindig beválnak. 


1. Add meg a testnek, ami a testé.


A legfontosabb amit magadért tehetsz, hogy odafigyelsz a tested jeleire, és megteszed azt, amit megkövetel. Ha azt érzed, ma eltérnél a diétától, térj el. Ha innál még egy pohár bort a vacsorához, tedd meg. Ha egy órával többet aludnál hétvégén, aludj,

A lényeg ebben is - mint oly’ sok mindenben - a mértékletesség. Ugyanennyire fontos az, hogy néha figyelj oda az alapvető higiénián túl az extrákra is: moss hajat, de ne rohanj! Masszírozd át alaposan a fejbőrödet, mert ez számos áldásos hatással jár: ellazítja a nyaki izmokat, serkenti a hajnövekedést, és sokszor relaxáló hatással bír! Ha biztosra akarsz menni, válassz mentol, vagy eukaliptusz tartalmú hajápolási termékeket, vagy illóolajat, hajmosás utánra.

Figyelj arra, hogy a tested is megfelelően hidratált legyen: fogyassz sok vizet napközben, és legalább hetente egyszer alaposan dörzsöld át a tested fürdés, tusolás után, majd egy hidratáló krémmel, vagy testápolóval kend be magad. Ez segít abban, hogy a bőröd egészséges és szép maradjon, illetve kevésbé veszítsen feszességéből. A jövő bőre ma készül! ;)

Az arcápolás is ugyanilyen fontos, hiszen tudjuk, hogy ebben a maszkos időszakban még inkább oda kell rá figyelnünk. A jó idő megérkeztével a megfelelő UV védelem is elengedhetetlenné vált! Figyeljetek oda arcbőrötökre, hiszen még mindig az az első dolog, amit megfigyelünk egymáson. Mehetnek a szemmaszkok, hetente egyszer, és érdemes minél többször átradírozni arcbőrünket, hogy a napi szennyeződések mellett az elhalt hámsejteket is eltávolítsuk, ezzel természetesen szép, és ragyogó bőrt biztosítva magunknak. 


Lehet, hogy a férfiak nem élték annyira ezt a topikot, de itt fontos megjegyeznem azt, hogy már egyáltalán nem ördögtől való az, hogy ők is odafigyeljenek ezekre az “extrákra”.

Mert testünk és lelkünk egészségének megóvása a testápolással szorosan összefügg.

mathilde-langevin-sMUqC7icx7g-unsplash


2. Add meg a léleknek, ami a léleké.


Az, hogy a lelkünk mennyire van rendben, attól függ, hogy mennyit dolgozunk a jólétén. Számos olyan tevékenység van, amit tehetünk azért, hogy a lelkünk kicsit jobban érezze magát. Ezekre hoztuk a zene és film ajánlóinkat, de itt tanácsolnám az egyik legalapvetőbb lélekemelő tevékenységet: naplózás. 

Vagy akár levelek írását önmagadnak. 

A naplózás jótékony hatásait gondolom már nem kell felsorolnom, de azért teszek egy összegzést: amellett, hogy a bennünk rejlő érzelmeket kiírhatjuk magunknak, jó mementóként szolgálhat majd a jövőre. Én például szeretem visszaolvasni tini korom naplóit, amelyekben a legnagyobb problémám még csak az volt, hogy Takács Peti nem volt szerelmes belém, amikor én igen. 

Ezek az írások terápiás jelleggel is működhetnek, és számtalan alkalommal szakemberek is javasolják, hogy a minket nyomasztó problémák kerüljenek papírra: egyrészt valóságossá válik a probléma, és sok esetben kiderül, hogy csupán “beszélnünk” (értsd: írnunk) kellett róla, másrészt pedig világossá válik, hogy mivel van még feladatunk, min kell dolgozni a jövőben. 

Levelet abban az esetben javaslok írni, ha van valami, amit szeretnél, ha megmaradjon az utókornak! Nagyon jó visszaolvasni a régebbi leveleket, a jelenlegi önmagamnak, amiből látom mennyit fejlődtem, és milyen messzire jutottam, az általam kijelölt úton. 

joyful-oMS21x1NMOQ-unsplash

 

3. Add meg a tudatnak, ami a tudaté. 

A harmadik “részünk”, amit nem hagyhatunk ki az öngondoskodásból, az a tudatunk. Ha ezt is “tisztán” tartjuk, akkor egy csodálatos útra lépünk az önfejlesztés tekintetében. A tudatunkat úgy tudjuk rendben tartani, hogy jó könyveket olvasunk - amire mi is hoztunk már, és hozunk is még javaslatokat - illetve beépítjük a napjainkba a relaxáció művészetét. Ez a legegyszerűbb légzőgyakorlatoktól, a bonyolult; vezetett meditációkig bármelyik lehet, de egy jó jóga videó is tökéletes kezdet! 

A megfelelő légzés - ahhoz, hogy hamar lenyugtasd magad, megszabadulj a stressztől, és hosszú távon tudj összpontosítani, koncentrálni - a hasi légzés. Amikor tudatosan figyelsz arra, hogy a levegőt hasadba vedd, amely ennek hatására ugyanúgy tágulhat, mint a tüdőd. Ez az egyszerű légzéstechnika képes szabályozni a stressz szintedet, úgyhogy tökéletes lehet minden olyan esetben, amikor azt érzed, hogy nagyon gyorsan kellene egy kis nyugi.

 

jared-rice-NTyBbu66_SI-unsplash


Ezek a tippek csupán azok, amik már nekem bejöttek. Egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinek beválik, hogy mindenkinek ez lesz a tökéletes megoldás, de azzal, hogy kipróbálod őket, már egy lépéssel közelebb kerülsz ahhoz, hogy kiderüljön, neked melyik fekszik a legjobban. 


Bárhogy is legyen - ezekkel a tippekkel, vagy más milyenekkel - a lényeg csupán az, hogy figyelj magadra! És ne feledd, hogy a az öngondoskodás nem egyenlő az önzőséggel!

 

Kovács Eszter Csilla

A képek forrása: unsplash.com