A HÖOK Közgyűlésén is kiemelt téma volt az ukrán helyzet 

A hétvége folyamán tartottuk téli közgyűlésünk a Miskolci Egyetem házigazdasága mellett. Mint ahogy az elmúlt napokban szinte minden beszélgetésnek, a mi választmányi és a közgyűlési ülésünknek is az ukrán háború volt a legfontosabb témája.

A HÖOK közössége fontosnak tartotta, hogy nyilatkozatban álljon ki az ukrán lakosság és kiemelten a kárpátaljai magyarok mellett. A nyilatkozat mellett azt is feladatunknak érezzük, hogy a magyar felsőoktatásban lévő lehetőségeket, tudást felhasználjuk a segítségnyújtásra. A képviselők ismertették, hogy több egyetem már elkezdte szervezni, és feltármi a segítségnyújtás lehetőségeit, akár kollégiumi hellyel, humanitárius segítséggel, adománygyűjtéssel, pszichológiai, vagy orvos-egészségügyi segítégnyújtással.
Annak érdekében, hogy ezen kezdeményezéseket országos szintre tudjuk emelni, több munkacsoportot is felállítottuk. Ezek között kiemelnénk az adományozásért felelős csoportot, mely a Mentorprogram ez évi "Több lett? Maradhat!" kampányát alakítja át, hogy az a háború miatt bajba jutottak számára nyújtson segítséget.


A közgyűlés helyt adott az ITM és a HÖOK közötti idei megállapodás aláírásának, mely a hallgatói kiválóság támogatásáról, illetve jóléti intézkedésekről szóló pontokat tartalmaz. A megállapodás részleteit az alábbi cikkben olvashatjátok. 


"A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság a felsőoktatásban folyó képzés, tudományos kutatás, művészeti alkotótevékenység tudományos minőségének ellenőrzését, biztosítását és értékelését elősegítő országos szakértői testület." - írja a MAB weboldala. A szervezet felel az egyetemek akkreditálásáért, az új szakok engedélyezéséért, és a professzori kinevezésekért is, mely döntések legfőbbb testülete a plénum. Ezen testületbe a HÖOK is jogosult egy tagot javasolni. Kovács Péter korábbi plénum tag megbízatása tavasszal lejár, így a Közgyűlés új tagjelöltet választott Menyhárt Barbara személyében.
Még egy személyi döntés történt a közgyűlésen: a HÖOK Felügyelő Bizottságának új tagja Varga Levente, a Szegedi Tudományegyetem Hallgatója. Mindkettőjüknek ezúton is jó munkát kívánunk.


Két elnökségi tagunk tartott hosszabb beszámolót 1-1 projekt vonatkozásában.
Eszterhai Marcell ismertetette a Választási Munkacsoport előrehaladását, mely azt a célt tűzte ki, hogy részletesen felméri a hallgatói képviselők, tisztségviselők, bizottsági tagok megválasztásának folyamatát és a hallgatói mozgalom dolgozóinak számát, felülvizsgálja a HÖOK Választási Kódexét, valamint mindezen tapasztalatokat felhasználva segíti az intézményi utánpótlásképzést.

Glázer Bálint ismertetette a HÖOK egyik új projektjét, mely különböző szolgáltatások fejlesztésével szeretne segíteni a hallgatóknak. A projekt tartalmazza fedett kerékpártárolók beszerzését, melyeket eljuttatunk az intézmények számára annak érdekében, hogy minél több fiatal válassza a kerékpáros közlekedést. Tartalmazza továbbá konyhai eszközök beszerzését, amelyeket a kollégiumok számára ajánlanánk fel az ott lakók életének megsegítése érdekében. A nyár folyamán a felsőoktatási kollégiumok jórésze kihasználatlan, ellenben a fiatalok belföldi turisztikai kedve a járvány miatt megnőtt. Célzott juttatást biztosítanánk a kollégiumok számára annak érdekében, hogy bármely egyetem hallgatója kedvezményes áron tudjon szállást bérelni a turisztikai időszak alatt a kollégiumoktól.

 

A HÖOK programvezetői az alábbiakban meséltek az idei tervekről:

Menyhárt Barbara, a HÖOK Külhoni Program terveinek ismertetése mellett kiemelte a januárban lefolytatott könyvadományozás részleteit, melyről itt olvashattok részletesen.
Váradi Lívia, a HÖOK Mentorprogram új vezetője először tartott előadást a  HÖOK Közgyűlésének. A magyar felsőoktatás legnagyobb országos tehetségkutatóját, a Mentorfactort az idei évben is közösen szervezeik a HÖOK Stipendium Hungaricum Mentorhálózattal (SHMH), melynek terveit Vincze Éva az SHMH társvezetője ismertette.
Végezetül Dallman Kristóf, tudományszervezésért és kutatásért felelős elnökségi tag mesélt a HÖOK Tehetségmentor Program előrehaladásáról.

Dr. Lasztovicza Gábor nem csak az 2022-es EFOTT-ról mesélt,  hanem a Fiatalokért Központtal kapcsolatos elképzeléseket, és előrehaladást is ismertette. Az utóbbbi években jelentős probléma volt az ifjúsági rendezvények számára, hogy nehéz olyan  helyszínt találni, ami egyetemista pénztárcával megfizethető, minőségébben elfogadható, megfelelő kapacitásokkal rendelkezik és tömegközlekedéssel könnyen elérhető. A tervezett sukorói központ megoldaná ezt a problémát a maga 600 szálláshelyével, és több ezer fős rendezvény helyiségével, legyen szó akár szakmai konferenciáról vagy gólyatáborról.


A közgyűlést végül Kovács Péter, a HÖOK korábbi elnökhelyettese, jelenleg a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke zárta, aki ismertette a NIT terveit, és mesélt az Ifjúság Európai Évéről.

 

A közgyűlésünket a felsőoktatási ágazat több vezetője is megtisztelte, akik a megnyitó keretein belül köszöntötték az ország hallgatói vezetőit:

  • Dr. Hankó Balázs Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelő helyettes államtitkára
  • Veres Pál, a Miskolci Egyetem fenntartó alapítványának kuratóriumi tagja, valamint Miskolc polgármestere,
  • prof Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora,
  • prof. Dr. Borhy László, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, valamint
  • Jedlicska Tibor, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzatának korábbi elnöke.